Adviesgesprek Offerte aanvragen

Salderen

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid een aantal jaren geleden de salderingsregeling in het leven geroepen. De regeling blijft in de huidige vorm nog bestaan tot 2025.

Als je zonnepanelen hebt kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Salderen betekent dat je de teruggeleverde elektriciteit aftrekt van de gebruikte elektriciteit uit het elektriciteitsnet. Deze elektriciteit wordt via het elektriciteitsnet teruggeleverd aan de energieleverancier.


Hoe werkt dit?

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen veel stroom op. Stroom uit zonnepanelen wordt overdag geproduceerd en juist op die momenten verbruiken we minder stroom, omdat we vaak niet thuis zijn. De opgewekte stroom die je niet verbruikt, wordt direct teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

’s Avonds ben je weer thuis en dan heb je stroom nodig, om te koken, je woning te verlichten en te verwarmen, de wasmachine te laten draaien etc. Dan gebruik je stroom van de energieleverancier. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dit heet salderen.

Salderen kent wel een maximum. Levert u jaarlijks meer stroom aan het elektriciteitsnet, dan u afneemt? Dan is de vergoeding over deze ‘extra’ teruggeleverde energie lager. Deze lagere vergoeding wordt terugleververgoeding genoemd. Een energieleverancier mag zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. De hoogte van dit tarief vindt u in uw energiecontract.


Kleinverbruikaansluiting

De salderingsregeling (kortweg salderen) is een regeling voor consumenten en ondernemingen met een kleinverbruikaansluiting, die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Een kleinverbruikaansluiting is een elektriciteitsaansluiting tot maximaal 3 x 80 ampère.


Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

De salderingsregeling voor zonnepanelen is onlangs verlengd tot 2025. Na 2025 wordt het salderen tot 2031 afgebouwd. Tot 1 januari 2025 ontvang je voordeel op je energiebelastingen, omdat je energie teruglevert aan het net. Dit voordeel wordt elk jaar iets minder. Rond 2031 is dit voordeel afgebouwd tot 0. Je ontvangt natuurlijk wel altijd de vergoeding voor het terugleveren van energie (kWh).

Zijn en blijven zonnepanelen een goede investering?

Jazeker! Zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Koop je zonnepanelen? De Rijksoverheid verwacht dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen zo een stuk meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je flink op je energierekening, elk jaar opnieuw! Tot slot wordt je woning meer waard, je merkt minder van veranderingen in energietarieven, je kunt de BTW terugvragen én je verlaagt je CO2-uitstoot.


Misverstanden over salderen en terugleveren

Het is een misverstand dat alle elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen, wordt teruggeleverd aan het net. Een woning verbruikt altijd een gedeelte van de opgewekte elektriciteit zelf, omdat er apparaten aan staan of de stand-byfunctie is ingeschakeld.

Een ander misverstand is dat bij een slimme meter een lagere terugleververgoeding wordt uitgekeerd dan bij een draaischijfmeter. Ook dit klopt niet. Het salderen van teruglevering is namelijk niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of u een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt is dus niet van belang. Salderen is wettelijk vastgelegd. Onder de streep ontvangt u daarom altijd dezelfde vergoeding.

Belangrijk om te weten: vanaf 1 januari 2025 is het bij teruglevering verplicht om een digitale elektriciteitsmeter met een apart telwerk voor teruglevering in huis te hebben.

Een slimme meter is geijkt en goedgekeurd om zowel levering als teruglevering te registreren. Slimme meters hebben een apart telwerk waarop u de exacte teruglevering kunt aflezen. Een traditionele meter is niet geijkt om teruglevering te registreren. Wij kunnen dus niet garanderen dat de meter de teruggeleverde energie juist meet.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Wilt u een offerte aanvragen? Op onze aanvraag pagina kunnen we u het beste van dienst zijn.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×