Adviesgesprek Offerte aanvragen

Lening / duurzaamheidsleningen

Er zijn een aantal mogelijkheden om geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Bij veel gemeentes is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een duurzaamheidslening.

Energiebespaarlening

Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening. Wilt u weten voor welke financieringsmogelijkheden u in aanmerking komt? Ga naar Energiesubsidiewijzer, vul uw woonplaats in en kijk onder ‘Leningen’.


Nationaal Energiebespaarfonds / Energiebespaarlening

Particuliere eigenaren van bestaande woningen kunnen op Ikinvesteerslim.nl een lening aanvragen voor 22 energiebesparende maatregelen. Denk aan het isoleren van de woning, of de aanschaf van een zuinige hr-ketel of dubbele beglazing. Het fonds verstrekt leningen van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen zijn het Zeer energiezuinige pakket (maximaal € 40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000,-), beide met een looptijd van 15 jaar Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen sinds juni 2015 ook een Energiebespaarlening aanvragen. De VvE moet wel uit minimaal tien appartementsrechten bestaan. De lening heeft een omvang van minimaal € 25.000 en maximaal € 5 miljoen. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. VvE’s kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes.


Financieren via de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 101 procent) van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. Dit geldt ook voor woningen met een A++-label of een energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6. Voorwaarde is wel dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 is. Bij een nul-op-de-meter-woning is dit bedrag € 25.000. Ook hierbij is de voorwaarde dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 is. En er moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar.

De volgende energiebesparende maatregelen kunnen vaak worden meegefinancierd:

› HR-ketel
› Warmtepomp
› Zonneboiler
› Zonnecellen
› Spouwmuurisolatie
› Dakisolatie
› Vloerisolatie
› HR++ beglazing

U kunt de financiering aanvragen bij een hypotheekadviseur. De bank moet controleren of u het volledige extra hypotheekbedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom zet de bank dit extra bedrag in een depot. Bovendien zal de bank u vragen om aankoopnota’s.


GreenLoans (Eco)Lening

GreenLoans biedt twee leningen: de GreenLoans Lening en de GreenLoans EcoLening. De eerste is bedoeld voor de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, HRe-ketel of een windturbine. De EcoLening is bedoeld voor de financiering van vloer-, gevel- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, een warmteterugwinsysteem, een HRe-ketel, gelijkstroompompen en ventilatieroosters.

Gestelde eisen:

U bent eigenaar én bewoner van de woning waarvoor u de lening voor de energiebesparende maatregelen aanvraagt.
Uw woning staat in Nederland.
De looptijd van de lening is maximaal 15 jaar.

GreenLoans is een onderdeel van ALFAM. ALFAM is een 100% dochter van ABN AMRO.


Regionale Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kunt u bij uw gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om uw woning energiezuinig te maken. Denk aan het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas.

› De lening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000.
› Met een looptijd van 10 jaar kunt u tot € 7.500 lenen.
› Met een looptijd van 15 jaar kunt u van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen.
› De lening is rentevast.
› Maximale eindleeftijd 75 jaar bij aanvragen.
› De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij afgelost worden (met een minimum van € 250,- ).
› Geen eenmalige afsluitkosten.
› De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Voor de Duurzaamheidslening gelden de volgende regels:

U bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor u de Duurzaamheidslening aanvraagt.
De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
U voldoet aan de voorwaarden van uw gemeente.
Meer informatie over de Duurzaamheidslening: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Een Duurzaamheidslening vraagt u aan in uw eigen gemeente. Als u in de Energiesubsidiewijzer uw woonplaats invult ziet u onder ‘Leningen’ meteen of uw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt.


Financieringen combineren

Soms kunt u voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van meerdere financieringsvormen. Wanneer u bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening van de gemeente heeft afgesloten, kunt u ook nog een lening bij GreenLoans afsluiten.

Als u van meerdere financieringsvormen tegelijkertijd gebruik wilt maken wordt uw inkomen getoetst. Er wordt gekeken of u de financiering in combinatie met uw huidige hypotheek kunt betalen. De waarde van uw woning kan ook een rol spelen voor de financiering.

U kunt soms een financiering combineren met een subsidie.

Of toch met eigen geld?
Nu de spaarrente lager is dan 1 %, loont het spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 11% op een spaarrekening.

Twijfelt u wat u gaat doen met uw spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen? Ga dan naar de rekenhulp ‘Sparen, aflossen of beleggen’ van Startpunt Geldzaken.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Wilt u een offerte aanvragen? Op onze aanvraag pagina kunnen we u het beste van dienst zijn.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×