Zonnepanelen kopen voor plat dak: 10 tips van HD Solar
Wanneer u overweegt zonnepanelen te laten installeren op uw platte dak, bent u op de goede weg om een groene en slimme investering te doen. Met zonnepanelen op platte daken zetten we samen een stap naar duurzaamheid. Er zijn wel enkele overwegingen van belang bij dit proces. Zo moet er rekening gehouden worden met de plaatsing van de panelen en het maximale aantal panelen dat past op uw dak. Ook de keuze van constructiematerialen is iets om rekening mee te houden. Hier zijn tien waardevolle tips die u op weg helpen.
Optimale hellingshoek voor maximale opbrengst
De ideale hoek voor zonnepanelen op platte daken ligt rond de 35 graden voor optimale zonopvang zonder verlies. Maar, meer hellingshoek betekent minder ruimte voor additionele rijen. Meestal worden panelen dan ook in een hellingshoek van ca 12 graden gemonteerd omdat er dan minder afstand nodig is tussen de rijen zodat er meer panelen gelegd kunnen worden. Ook is er minder risico op schade bij storm.
Afstand tussen rijen: ruimte slim benutten
Zoals in de vorige alinea al is gezegd is de juiste tussenruimte van belang voor het aantal panelen dat geplaatst kan worden en de opbrengst per paneel. Dit is echter niet hetzelfde voor elk plat dak. Het hangt af van de hoogte en breedtegraad. Meer ruimte voorkomt schaduw en maximaliseert de efficiëntie.
Oriëntatie: bij voorkeur op het zuiden, maar soms is een andere opstelling gunstiger
Hoewel het zuiden ideaal is voor wat betreft de opbrengst per paneel, kan een andere richting, bijvoorbeeld een oost-west opstelling, u helpen om het dakoppervlak optimaal te benutten. Zo kun je namelijk soms meer panelen kwijt dan bij een opstelling naar het zuiden. Dit is afhankelijk van de grootte en ligging van uw plat dak.
Liggend of staand: een kwestie van perspectief
De keuze tussen liggend (landscape) of staand (portrait) beïnvloedt niet direct het rendement, toch spelen factoren zoals montagekosten (deze zijn meestal hoger bij een staande opstelling) en de beschikbare ruimte een belangrijke rol.
Kleur montagesysteem en panelen
Als de panelen in het zicht liggen en u vindt esthetiek een belangrijke overweging dan zou u voor een zwarte onderconstructie en full black zonnepanelen kunnen kiezen. Dit is vaak wel wat duurder dan een aluminium (kleurige) onderconstructie met zwarte panelen met een aluminiumkleurige rand.
Veiligheidszone bij de dakrand
De veiligheidszone tot de dakrand wordt doorgaans vastgesteld op 0,5 tot 1 meter. Deze marge wordt mede bepaald door de hoogte van uw installatie. Een veilige afstand is van belang om geen problemen te krijgen bij harde of wervelwinden. Mocht u toch de marge willen overschrijden dan is het aan te raden om extra ballast te plaatsen.
Montagematerialen: open of dicht?
Bij de keuze voor de juiste montagesysteem spelen zowel esthetiek als functie een rol. Open systemen zijn voordelig, maar vergen vaak meer ballast.
Kabelmanagement: slim & subtiel
Het netjes wegwerken van de kabels is belangrijk: via de muur, een doorvoer of een bestaand pijpje. Kies wat het beste werkt voor uw situatie. Dit ziet er niet alleen netter uit, maar kabels en stekkers mogen ook niet in het water liggen.
Schaduwmanagement: optimaliseer elk paneel
Schaduw op uw dak? Werk met power-optimizers van bijvoorbeeld SolarEdge om de impact te minimaliseren en het rendement van elk paneel te maximaliseren.
Ballast berekening
De benodigde ballast varieert sterk. Laat u deskundig adviseren op basis van locatie, dakhoogte en windzone om de perfecte balans te vinden.
Zonnepanelen op uw plat dak?
Overweegt u om zonnepanelen op uw platte dak te plaatsen? Met HD Solar maakt u keuzes die het milieu en uw portemonnee ten goede komen. We helpen u graag verder met een persoonlijke opbrengstscan en bieden een vrijblijvende offerte aanpassend aan uw behoeftes. Zet vandaag nog de stap naar een duurzamer huis met HD Solar.