Subsidies voor zonnepanelen: maak slim gebruik van financiële voordelen
In dit blogbericht bekijken we de huidige subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen en hoe je hiervan kunt profiteren.
Subsidie zonnepanelen in 2023
Het is goed om te weten dat de beschikbaarheid van subsidies voor zonnepanelen kan variëren per regio en jaar. In 2023 zijn er verschillende subsidies waar je mogelijk aanspraak op kunt maken.
BTW 0%
Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat je geen BTW hoeft te betalen op de factuur. Voorheen betaalde je 21% BTW, waarna je deze terug kon vragen aan de belastingdienst. Dit is per 2023 veranderd en bespaart je een hoop rompslomp. Dit levert je nog steeds een mooi voordeel op van 21% over het totaalbedrag, waardoor de terugverdientijd van de investering aanzienlijk wordt verkort.
Salderingsregeling
Als overdag de zon schijnt leveren je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt. Het overschot wordt dan teruggeleverd aan het net. ’s Avonds, wanneer de zon is ondergegaan en je zonnepanelen geen stroom meer opwekken, neem je vervolgens stroom af van het net. Salderen is het verrekenen van de teruggeleverde stroom met de afgenomen stroom op je eindafrekening. De stroom die je teruglevert en de stroom die je van het net afneemt worden zo tegen elkaar weggestreept. Dit principe is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling. Mocht je meer stroom terugleveren dan dat je verbruikt op jaarbasis, dan krijg je hier momenteel ook nog een vergoeding voor.
Dankzij de salderingsregeling ontvang je evenveel voor je teruggeleverde stroom als het tarief dat je betaalt voor de afgenomen stroom (inclusief belastingen en transportkosten). De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengd tot 2025. De tweede kamer heeft een wetsvoorstel ingediend en inmiddels goedgekeurd om vanaf 1 januari 2025 deze regeling stapsgewijs af te bouwen. Dit is echter nog niet goedgekeurd door de eerste kamer, waardoor het nog lang niet zeker is dat deze afbouw doorgevoerd wordt.
Gemeentelijke Subsidies
Sommige gemeenten bieden aanvullende subsidies voor zonnepanelen. Deze subsidies kunnen variëren in hoogte en voorwaarden, dus het is raadzaam om de website van jouw gemeente te raadplegen of contact op te nemen met de gemeentelijke instanties voor specifieke informatie over lokale subsidies. Hierbij lichten we graag de duurzaamheidslening uit. De duurzaamheidslening is een gemeentelijke stimulering om te investeren in duurzame oplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op uw woning of garage. Deze regeling is bijzonder interessant door het lage rentepercentage. Kijk voor meer informatie op de volgende website: www.svn.nl. Hier kun je zien of je gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt en kun je direct een proefberekening maken.
HD Solar staat klaar om je te helpen
Subsidies voor zonnepanelen kunnen aanzienlijke financiële voordelen bieden en de overstap naar zonne-energie nog aantrekkelijker maken. Vergeet niet om je regelmatig te laten informeren, aangezien subsidies en regelingen in de loop der tijd kunnen veranderen. Als je meer wilt weten over specifieke subsidies die momenteel beschikbaar zijn in jouw regio, neem dan contact op met HD Solar, jouw lokale expert op het gebied van zonne-energie. Wij staan klaar om je te helpen bij het maximaliseren van de voordelen van zonnepanelen, inclusief subsidies.
Wacht niet langer en ontdek hoe je kunt profiteren van de subsidies voor zonnepanelen om zowel het milieu als je portemonnee te helpen!