SOLINSO B.V. is in 2015 opgericht door Paul de Jong en Bart Allard. Het bedrijf richt zich op esthetische integratie van zonnepanelen, wat bovendien moet kunnen concurreren met de grote zonnepanelen die bovenop de dakpannen worden geschroefd.

Solinso heeft hierop ingespeeld met de ontwikkeling van de Mystiek zonnedakpan die opwekking van zonnestroom combineert met fraaie esthetiek én lage installatiekosten. Hiermee komt Solinso tegemoet aan de wensen van klanten, projectontwikkelaars en architecten. Het Mystiek product speelt in op een behoefte in de bouwwereld, namelijk een bouwelement dat bijzonder eenvoudig tussen dakpannen te monteren is en de uitstraling van het pannendak niet aantast.

Bart Allard en Paul de Jong zijn in het najaar van 2013 gestart met de conceptontwikkeling van de Mystiek zonnedakpan. Hierbij stond centraal dat het Mystiek product zich moet kunnen terugverdienen binnen 10 jaar. In 2015 zijn diverse Mystiek prototypes gemaakt die op onderdelen getest zijn bij partners en testinstituten. Verschillende kunststoffen zijn op UV belasting en vochtinwerking getest door KIWA. De hechting van de lijmverbinding op de kunststof en naar de glasplaat is diepgaand getest.

Het eerste product is de Mystiek zonnedakpan die naadloos past tussen de pannen. De zonnedakpan bestaat uit zwarte zonnecellen met een zwarte achtergrond. Het horizontale lijnenspel van het dak blijft onaangetast, waardoor een rustieke uitstraling behouden blijft. De dakpannen kunnen in afwijkende breedtematen geleverd worden. Standaard is 150 cm, ofwel 5 eenheden van 30 cm.

De Mystiek zonnedakpan heeft met 160 W/m² een bijzonder hoog rendement. Op aanvraag kunnen zelfs rendementen van 165 en 170 W/m² geleverd worden. Hierdoor is de opbrengst van de Mystiek zonnedakpan minstens even hoog als die van standaard zwarte zonnepanelen die bovenop de dakpannen worden gemonteerd.

Door het innovatieve ontwerp is het Mystiek product vaak relatief goedkoper dan vergelijkbare dakgeïntegreerde producten. De eenvoudige en snelle montage maakt de Mystiek zonnedakpan ideaal voor al uw renovatie en nieuwbouw projecten. In een aantal gevallen kan Mystiek ook worden toegepast op bestaande pannendaken. Solinso Mystiek zonnedakpannen worden geproduceerd in Nederland wat de betrouwbaarheid van de producten ten goede komt. Er worden uitsluitend kwaliteitsmaterialen gebruikt die speciaal voor deze toepassing getest en geselecteerd zijn. Mystiek zonnedakpannen zijn ontworpen voor een levensduur van minimaal 25 jaar.

Lopende ontwikkelingen

Waarschijnlijk is de zonnedakpan eind dit jaar ook verkrijgbaar in oranje-rood beschikbaar.

Daarnaast is Solinso een samenwerking aangegaan met EXASUN om back-contact cellen in de Mystiek zonnedakpan te verwerken. Hiermee wordt de Mystiek zonnedakpan met 30 jaar levensduur nog duurzamer en is bovendien nog mooier om te zien.