Wat is nu het verschil tussen Mono en Polykristallijne zonnepanelen?

Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots (soort siliciumbroden) van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Opbrengst
Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte panelen, bij mono-kristallijne types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij poly-kristallijne. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met mono-kristallijne panelen zal “compacter” zijn dan met poly-kristallijne cellen. Dus wie een klein dak heeft, kan zeer gebaat zijn met mono-kristallijne cellen. Voor wie dan weer over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Voor elke 1000 Wp (= 1kWp) levert een installatie ongeveer 850 kWh. Men noemt dit de verhoudingsfactor vermogen/opbrengst, soms wel eens “draai-uren” genoemd.

Conclusie
Het belangrijkste verschil tussen mono-en poly is de oppervlakte die de panelen innemen op een dak. Mono neemt dus minder plaats in dan poly. De opbrengstverhouding is nagenoeg gelijk.

Een ander verschil is het uiterlijk van de panelen. Zo hebben monokristallijne panelen een vrij donkere kleur, tegen het zwarte aan. Ze zijn ook wat egaler van structuur dan polykristallijne panelen. Polykristallijne panelen hebben een meer blauwpaarse kleur en een meer gevarieerde structuur.