INDAK-SYSTEMEN

Vaak worden zonnepanelen op het dak gemonteerd, maar het is ook mogelijk om de panelen in het dak te integreren. Dit geeft een strak en elegant design. Het visuele aspect kan een van de nadelen van toepassing van zonnepanelen op gebouwen zijn. Lang niet iedereen vindt de panelen die op het dak gemonteerd worden mooi. Heel veel mensen vinden het visuele aspect minder belangrijk dan het milieu aspect en het financiële voordeel dat zonnepanelen leveren. Vaak zijn de kosten van een indaksysteem ook hoger dan de kosten van een traditioneel systeem. Maar zeker bij een nieuw dak kan het interessant zijn om de mogelijkheden van een indaksysteem eens nader te bekijken.

De nieuwste trend is zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Deze worden geïntegreerd met de rest van het dak, wat er heel mooi uit ziet. Dit is mogelijk bij nieuwbouw en bij bestaande bouw. Er zijn twee mogelijkheden: zonnepanelen in de vorm van één dakpan en zonnepanelen in de vorm van meerdere dakpannen.

Ook zijn er manieren om normale zonnepanelen te plaatsen in plaats van dakpannen. Hierbij worden zonnepanelen meer geïntegreerd in het dakoppervlak dan normaal, doordat ze op de zelfde hoogte komen te liggen als de dakpannen.

Een derde mogelijkheid is zonnepanelen in de vorm van folies. Dit zijn flexibele zonnepanelen, die bijvoorbeeld in de vorm van een boog geplaatst kunnen worden.

Rendement en prijs
Het rendement van zonnepanelen in de vorm van dakpannen is al vergelijkbaar met gewone . En het werkelijke rendement kan wellicht zelfs iets hoger uitvallen, doordat je een groter deel van het dak kunt benutten.

Deze zonnepanelen worden vooral toegepast bij woningen waar het dak vervangen wordt of bij nieuwbouw. De kosten zijn dan vergelijkbaar met de aanleg van gewone zonnepanelen. Bij een bestaand dak, dat niet aan vervanging toe is, zijn de hogere kosten meestal een sta in de weg.

HD Solar werkt met de Solinso Mystiek zonnedakpan, Sunstation, de Easy Roof Evolution en het GSE (Groupe Solution Energy) systeem. 

Verder maakt HD Solar gebruik van EPDM folie om panelen naadloos in het dak in te passen. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is prijstechnisch gezien ook nog eens een hele interessante mogelijkheid. Bijkomend voordeel is dat deze oplossing vrijwel altijd en overal toepasbaar is.