Adviesgesprek Offerte aanvragen
Salderingsregeling
04 december 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen uitgelegd: huidige stand en toekomstperspectieven

Een van de belangrijkste financiële aspecten van zonnepanelen in Nederland is de salderingsregeling. Maar wat houdt deze regeling precies in, hoe werkt het nu, en wat staat er mogelijk te veranderen?

In dit blogbericht leggen we de salderingsregeling voor zonnepanelen voor je uit: huidige stand en toekomstperspectieven

De salderingsregeling voor zonnepanelen uitgelegd: huidige stand en toekomstperspectieven

Het opvangen van zonnestralen met zonnepanelen op je dak is niet alleen gunstig voor het milieu, maar vermindert ook aanzienlijk je energiekosten. Een van de belangrijkste financiële aspecten van zonnepanelen in Nederland is de salderingsregeling. Maar wat houdt deze regeling precies in, hoe werkt het nu, en wat staat er mogelijk te veranderen? Laten we dit nader bekijken.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een financiële stimulans voor huishoudens en bedrijven die zonnepanelen op hun dak hebben. Het idee erachter is vrij eenvoudig: wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment verbruikt, gaat het overschot aan stroom terug naar het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling, die je kunt zien als een verrekeningsregeling, kun je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen die stroom die je zelf van het net hebt afgenomen. Hierdoor betaal je dus alleen voor de netto hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

Rekenvoorbeeld: Je hebt een jaarverbruik van 3500 kWh. Je hebt zonnepanelen waarmee je 3300kWh hebt opgewekt. Dit betekent dat je nog netto 200kWh aan verbruik overhoudt, waar je een vergoeding over verschuldigd bent aan je energieleverancier. Deze verrekening gebeurt altijd op jaarbasis.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

De Nederlandse overheid heeft een wetsvoorstel ingediend, om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Dit betekent dat je voor deze tijd nog volledig je verbruik tegen je opwekking kunt wegstrepen (salderen).

De plannen voor de afbouw zien er als volgt uit: vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd, stap voor stap. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat je de stroom gratis aan het net geeft, je ontvangt namelijk altijd een vergoeding voor het terugleveren van energie. Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen, ongeacht of je al zonnepanelen hebt, of ze nog gaat aanschaffen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen. De voorgestelde regeling ziet er dan jaarlijks als volgt uit:

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Blijven zonnestroominstallaties rendabel na 2024?

Het antwoord hierop is: ja. Zonnestroominstallaties blijven ook met de afbouw van de salderingsregeling zeer interessant. Je kunt nog steeds het overgrote deel van je opgewekte stroom verrekenen met je afgenomen stroom van het net. Daarbij gebruik je (zonder batterij) zo’n 30-35% van de opgewekte stroom direct zelf en hoef je deze dus niet in te kopen.

Dit zorgt ervoor dat je energierekening slechts beperkt gaat oplopen in de komende jaren. Zelfs al kun je niet meer salderen in 2031, blijven zonnestroominstallaties interessant. Daarbij is het wel van belang dat je slimmer gaat nadenken over je stroomverbruik, zodat je meer stroom verbruikt op het moment dat je ook stroom opwekt. Daarnaast is het raadzaam om ook na te denken over de aanschaf van een thuisbatterij. Deze worden wellicht in de nabije toekomst gestimuleerd door de overheid d.m.v. een aanschafsubsidie, waardoor deze ook rendabeler zullen worden.

Conclusie

Zonnepanelen blijven een slimme investering voor een groenere toekomst, en ondanks de veranderingen in de salderingsregeling blijft de opwekking van je eigen groene energie een zeer verstandige keuze. Blijf op de hoogte en benut de voordelen van zonne-energie voor jezelf en het milieu.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Wilt u een offerte aanvragen? Op onze aanvraag pagina kunnen we u het beste van dienst zijn.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×