Thuisbatterijen van HD Solar
-
Verhoging eigen verbruik van opgewekte zonnestroom
-
Zowel handelen op EPEX als onbalansmarkt
-
Mogelijke verlaging netaansluiting
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij slaat elektriciteit op voor gebruik op een later moment. Het is een handige manier om je energieverbruik te beheren. Een thuisbatterij kan worden ingezet bij zonnepaneeleigenaren, maar ook bij consumenten zonder zonnepanelen. De voornaamste reden is om het eigen verbruik te maximaliseren doormiddel van opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk in huis te gebruiken. Daarnaast kan een thuisbatterij ook worden ingezet om netstroom op te slaan wanneer de energietarieven laag zijn, of opgeslagen (net)stroom te ontladen wanneer de energietarieven hoog zijn. Hier is een overzicht van hoe het werkt:
Opladen: De batterij laadt op wanneer je elektriciteit hebt die je niet direct nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld overdag zijn als je zonnepanelen elektriciteit genereren. De overtollige stroom wordt dan opgeslagen in de batterij. Ook kan netstroom worden opgeslagen bij voordelige tarieven.
Opslag: De batterij slaat de elektriciteit op in chemische vorm. Er zijn verschillende soorten batterijen, zoals lithium-ion, loodzuur of zoutwaterbatterijen, maar de meeste moderne thuisbatterijen gebruiken lithium-ion vanwege hun efficiëntie en lange levensduur.
Gebruik: Wanneer de vraag naar elektriciteit in je huis hoger is dan wat je op dat moment uit je zonnepanelen haalt of van het net krijgt, kan de batterij de opgeslagen energie vrijgeven. Dit kan bijvoorbeeld ‘s avonds zijn wanneer er geen zonlicht is, of tijdens piekuren als elektriciteit duurder is.
Beheer: Moderne thuisbatterijen worden vaak gekoppeld aan een energiebeheersysteem dat automatisch beslist wanneer de batterij moet worden opgeladen of ontladen. Dit systeem kan ook integreren met je slimme meter en zelfs met je huishoudelijke apparaten om energie-efficiëntie te maximaliseren.
Monitoring: Veel systemen bieden een app of online dashboard waarmee je het energieverbruik, de oplading en de staat van de batterij kunt volgen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je energieverbruik en om eventueel je energiebeheer aan te passen.
Thuisbatterijen helpen niet alleen om kosten te besparen en je energie-efficiëntie te verbeteren, maar ze dragen ook bij aan een duurzamere energievoorziening door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren. Voor een overzicht van ons complete aanbod verwijzen we je graag naar ons merkenoverzicht.
Wat zijn de mogelijkheden met een thuisbatterij.
Met de huidige technieken kunt u een thuisbatterij op vijf mogelijkheden inzetten, zodat u hiermee kosten kunt besparen.
Dag/nacht overbrugging:
Als de zon flink schijnt wordt de te veel aan opgewekte energie in de batterij opgeslagen. Op een later moment als de zon niet schijnt kunt u deze energie weer gebruiken.
Een thuisbatterij biedt u de mogelijkheid om het “dag-nacht-verschil” te overbruggen. Dus voor elektrische apparaten die u ‘s avonds of ‘s nachts gebruikt, kan deze batterij uitkomst bieden. Hiermee is het mogelijk om uw terugleverkosten te verminderen. Deze thuisbatterij is niet geschikt om het “zomer-winter-verschil” te overbruggen.
Peakshaving:
Een andere toepassing voor thuisbatterijen die we veel zien, is die van ‘peakshaving’. Dat betekent dat je de pieken van zowel je stroomgebruik als je teruglevering afvlakt door de inzet van een batterij. Dit wordt al veel gebruikt op de zakelijke markt, maar kan ook interessant zijn als je een groot huis hebt. Met peakshaving kun je namelijk voorkomen dat je een netverzwaring nodig hebt.
Een hogere aansluiting kan je al zo’n € 1.300,- aan netwerkkosten besparen op jaarbasis. Op die kosten kun je met een thuisbatterij dus mooi besparen. Maar belangrijker nog: als jij door de netcongestie geen zwaardere aansluiting kunt krijgen, kun je jezelf met de inzet van een thuisbatterij vaak tóch van de benodigde stroom voorzien. Zo kun je je woning toch bouwen of elektrificeren zonder (extra grote) aansluiting op het net.
Noodstroomvoorziening (back-up)
Bepaalde merken thuisbatterijen/omvormers zijn in staat om te fungeren als noodstroomvoorziening wanneer de stroom op het net uitvalt. Dat betekent dat u kunt genieten van onafgebroken levering van energie 24/7 vanuit een combinatie van voedingsbronnen zoals zonnepanelen en het stroomnet. Voor het voorzien van noodstroom heeft u vaak wel extra componenten in uw meterkast nodig, welke wij kunnen voorzien.
Handelen met dynamische tarieven
Door slim te handelen met dynamische energietarieven verdien je automatisch door de AI aansturing. Jouw thuisbatterij zal op de goedkoopste momenten energie opslaan door deze vanuit de zonnepanelen te pakken of eventueel vanuit het net in te kopen. Waarna de thuisbatterij de stroom op duurdere momenten van de dag weer voorzien wordt aan de woning of zelfs teruglevert aan het net. Zo maak je gebruik van lage energieprijzen, en zorg je dat je overtollige energie altijd voor de meest gunstige prijs verkoopt.
Handelen in onbalans
Onbalans ontstaat wanneer er een verschil ontstaat tussen de daadwerkelijke geproduceerde energie en de gevraagde energie op dat moment op het stroomnetwerk. Dit verschil kan ontstaan door verschillende factoren, zoals onverwachte veranderingen in vraag of onvoorspelbare weeromstandigheden bij duurzame bronnen. Om het net in balans te houden kan de energiemaatschappij jouw batterij aansturen om bij onbalans direct te gaan laden bij een overschot aan energie op het net of juist te gaan ontladen bij een tekort aan energie. Hiervoor betaald de energiemaatschappij jou vergoedingen voor.
Waarom kiezen voor Thuisbatterijen?
-
Maximaliseren van (zonne)-energie
-
Energieonafhankelijkheid
-
Verhoogde netstabiliteit
-
Kostenbesparing
-
Flexibiliteit en toekomstbestendigheid