Zo’n 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen zijn vorig jaar in Nederland geïnstalleerd. Het totale opgestelde vermogen steeg van 2,9 gigawatt naar 4,2 gigawatt, meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research woensdag. Daarmee groeit de zonne-energiesector twee keer harder dan het wereldwijde gemiddelde, blijkt uit een rapport.

In 2017 werden er 3,1 miljoen zonnepanelen geplaatst met een opgeteld vermogen van 853 megawatt. In dat jaar kwam bijna 2 procent van het totale stroomverbruik uit zonnepanelen.

Het merendeel van de panelen wordt gebruikt voor zogeheten zakelijke toepassingen, zoals op bedrijfsdaken en in zonneparken. Het geïnstalleerde vermogen op huizen groeide met 20 procent. Wel leidt de snelle groei in sommige gebieden tot netwerkproblemen.

Volgens directeur Rolf Heynen is zonne-energie voor netbeheerders “ongrijpbaar”. Hij wijst er daarbij op dat een windpark tot tien jaar vooruit wordt gepland en een zonnepark binnen een jaar kan worden gebouwd. Verder is er sprake van personeelstekort, zowel bij netbeheerders als de installatiesector.

“De snelle groei van zonne-energie, een essentieel onderdeel van het klimaatakkoord, kan daardoor in gevaar komen”, waarschuwt Heynen dan ook.

Volgens Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, is de aanzienlijke groei van zonne-energie in Nederland te danken aan de flinke kostendaling van de technologie. Ook werd een groter deel van de beschikbare subsidie voor duurzame energie toegekend aan zonne-energieprojecten.

Over 2 gigawatt
Hij verwacht dat de flinke groei van zonne-energie de komende jaren zal doorzetten. “Ik denk dat we dit jaar over de 2 gigawatt gaan komen”, zegt Heynen.

“Die groei zal door blijven zetten. Enerzijds moeten er een miljoen huizen bijgebouwd worden. Anderzijds hebben de woningcorporaties een verduurzamingstaak. Die 2 gigawatt zal geen probleem worden.”

Dinsdag kwam naar buiten dat de stimuleringsregeling voor zonnepanelen voor kleine verbruikers, de zogeheten salderingsregeling, een jaar langer van kracht blijft. Het kabinet wil de salderingsregeling versoberen, maar het blijkt lastig te zijn om een nieuwe regeling te bedenken. Een eerder bedacht systeem is niet uitvoerbaar.

Bron: nu.nl 30 januari 2019 en Dutch New Energy