8.760 vacatures zijn er in 2016 uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. Zonne-energie was daarbij lijstaanvoerder.

Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam. Het afgelopen jaar groeide het vacatureaanbod voor groene banen met een maandelijks gemiddelde van 4 procent. Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent.

In de afgelopen 12 maanden werden er 8.760 vacatures voor groene banen uitgeschreven. Daarvan was het grootste deel afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven. Dit is meer dan de 1.021 banen die omtrent windenergie gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen volgens Joblift met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden. Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in deze laatste 2 sectoren duidelijk meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. Stonden vacatures in de zonne-energiesector gemiddeld 15 dagen open, daar stonden vacatures in de bio-energie gemiddeld 27 dagen open. Bedrijven in de geothermische sector hadden het met gemiddeld 32 dagen nog lastiger met het vinden van geschikte krachten.

bron: solarmagazine.nl