Nederlanders kiezen steeds meer voor groene stroom van eigen bodem. En in december stappen ze massaal over op een ander energiecontract. Dat concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl op basis van eigen onderzoek.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom. Dat is een trend die Pricewise bespeurt op basis van de energiecontracten die worden afgesloten. Vorig jaar bevatte 73% van de contracten groene stroom uit Europa. Dat is inclusief 20% ‘echt’ groene stroom uit Nederland. Dit laatste percentage ligt bijna drie keer hoger dan in 2015 (7,3%). Onze duurzame energie komt vooral voort uit windmolens, een beetje zonnepanelen en een heel klein beetje waterkracht.

Groene stroom concurrerend
Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise zijn die ontwikkelingen niet enkel te danken aan een groeiende groep milieubewuste consumenten. “Dit komt vooral doordat ‘echte Hollandse’ groene stroom qua prijs nu kan wedijveren met waterkrachtstroom uit Noorwegen of zelfs met grijze kolenstroom. Dit is wereldwijd het geval; de productiekosten van duurzame energie liggen soms niet veel hoger dan die van niet-duurzame energie. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod”.

Decemberpiek
Een tweede grote trend bij de energiecontracten is dat mensen in december massaal overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Consumenten volgen meer en meer het zorgoverstapseizoen.
Bij Pricewise.nl steeg het aantal switchers in de afgelopen maand met liefst 14% ten opzichte van december 2015. In december 2015 groeide het aantal overstappers bij Pricewise al met 30% ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Tussen 2014 en 2016 zien we dus een toename van 50%. In andere maanden van het jaar was die toename een flink stuk lager.

Oorzaken
De helft van de overstappers switcht in december omdat hun contract dan afloopt, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Van de overige deelnemers zegt 24% dat ze tijdens de feestdagen ‘eindelijk’ tijd hebben om een nieuw energiecontract te regelen. 12% van de klanten denkt dat overstappen rond de jaarwisseling moet, net zoals bij zorgverzekeringen. De rest, ook 12%, stapt over vanwege veranderingen in tarieven.

Meer tussen oren
“Als het in de maand december weer kouder wordt zit energie meer tussen de oren van mensen dan bijvoorbeeld in de zomer”, reageert De Kok. “Ook lopen vaste contracten soms af op 31 december. Bovendien wordt in die periode op radio, tv en in de kranten veel tamtam gemaakt rond zorgverzekeringen. Dat zorgt ervoor dat een groeiende groep mensen dan de hele contract- en verzekeringsportefeuille doorneemt en die ook aanpast.  Tegelijkertijd vindt De Kok de grote decemberpiek ook ‘wel een beetje raar’: “De energiemarkt is al ruim tien jaar vrij. Mensen kunnen dus het hele jaar overstappen, mits hun contract met de leverancier het toelaat.”

Gasprijs hoger
Huishoudens die al jaren hetzelfde energiecontract hebben zitten in de regel op variabele tarieven. Gemiddeld zijn ze vanaf 1 januari op jaarbasis € 20,- meer kwijt, los van de gestegen belastingen en nettarieven. Dit komt vooral door een hogere gasprijs. De prijs voor stroom blijft nagenoeg gelijk.

Foto: Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom van eigen bodem (foto Qurrent)