Grote onzichtbare schade aan zonnepanelen door uitzonderlijke hagelbui van 23 juni

Solar Tester bij HD Solar om panelen te testen op onzichtbare hagelschade.

Solar Tester bij HD Solar om panelen te testen op onzichtbare hagelschade.

De hagelbuien die in de avond van 23 juni over het noorden van Limburg en oosten van Brabant trokken hebben veel meer schade aan zonnepanelen aangericht dan met het blote oog is te zien. Maandag 26 september zal Solar tester met haar mobiele testlab aanwezig zijn bij HD Solar aan het Vaartje in Someren om zonnepanelen te onderzoeken. Ook niet klanten van HD Solar kunnen hier hun panelen komen laten testen. Bel of mail naar info@hdsolar.nl of 0493-479685 om een afspraak te maken.
Eerder zijn al zonnepanelen uit het getroffen gebied onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat ook in panelen zonder zichtbare schade zonnecellen kapot zijn. Indien nodig zullen er nog meer data komen waarop Solar Tester naar HD Solar komt om zonnepanelen te testen.

Onzichtbare schade

Volgens Elbert-Jan Achterberg, oprichter van Solar Tester, zijn alle zonnepanelen die door grote hagelstenen zijn getroffen waarschijnlijk kapot, ook als er niets aan te zien is. Zonnepanelen zijn niet ontworpen om dergelijke hagelbuien te doorstaan. Bij de typecertificering van zonnepanelen wordt wel een hageltest gedaan maar bij deze test worden ijsballetjes van 25 mm doorsnede gebruikt. De hagelstenen van 23 juni waren meer dan twee keer zo groot. De inslag van een steen van 50 mm heeft 20 tot 30 keer meer energie dan in de hageltest. Wanneer een dergelijke steen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren zoals op de elektroluminescentiebeelden van de zonnepanelen is te zien.

Elektroluminescentiebeeld van een zonnepaneel zonder zichtbare glasschade.

Elektroluminescentiebeeld van een zonnepaneel zonder zichtbare glasschade.

Verzekering

HD Solar krijgt dagelijks de vraag wat de toestand van de op het eerste gezicht onbeschadigde zonnepanelen is en of verzekeraars eventuele onzichtbare schade zullen vergoeden. In informele gesprekken hebben verschillende verzekeraars in Nederland aangegeven de schade te zullen vergoeden wanneer door onderzoek aannemelijk kan worden gemaakt dat de schade door hagel is ontstaan.

Solar Tester

Solar tester onderzoekt zonnepanelen in een voor Nederland uniek mobiel testlab. In het testlab wordt het vermogen van de zonnepanelen gemeten met een flash test en worden panelen onderzocht op onzichtbare gebreken door elektroluminescentiebeelden te maken. Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt bepaald onder ‘standaard test condities’ (STC). De stroom en de spanning die uit het zonnepaneel komen worden gemeten tijdens een lichtflits met een maximale lichtintensiteit van 1.000 Watt/m2 terwijl het zonnepaneel een temperatuur heeft van 25 graden Celcius. Uit deze meting komt een stroom-spanningsgrafiek. In deze grafiek wordt het punt bepaald waarbij het zonnepaneel met maximale vermogen levert. Dit vermogen is het nominale (STC) vermogen.
Als er licht op een zonnepaneel valt, komt er stroom uit. Het omgekeerde is ook waar; als er stroom door het zonnepaneel wordt gestuurd zal het licht uitzenden. Met camera’s die gevoelig zijn voor infrarood licht is dit vast te leggen. Delen van een zonnecel die niet werken zullen geen licht uitzenden en worden zichtbaar als donkere plekken. Daardoor worden defecten in het zonnepaneel zichtbaar.