Hagelstenen verwoesten zonnepanelen

Op donderdagavond 23 juni hebben enorme hagelstenen in Someren, Asten en omgeving veel schade toegebracht aan daken, auto’s en zonnepanelen. Onderstaand een aantal van de vele woningen die een schade gemeld hebben.

Hagelschade zonnepanelen Hagelschade zonnepanelen

Dit werpt de vraag op in hoeverre zonnepanelen bestand zijn tegen hagel?

Tijdens hun fabricage wordt middels een hagelschadeproef getest of zonnepanelen bestand zijn tegen hagelbuien. In principe zijn zonnepanelen bestand tegen vrij extreme (weer)condities, wat uiteraard niet wil zeggen dat je zomaar met volle kracht een steen in het glas mag werpen.

In welke mate zonnepanelen bestand zijn tegen hagelbuien is installatie specifiek. Diverse factoren zoals de hoogte van het dak, de hellingshoek, de blootstelling aan de wind,… dienen in rekening te worden genomen.

Hoe kan ik eventuele hagelschade detecteren in mijn installatie?

De schade aan uw zonnepanelen kan gedetecteerd worden door één paneel van uw installatie te demonteren en dit te onderwerpen aan een elektroluminescentie test. Bij deze test wordt het zonnepaneel onder stroom gezet waardoor het gaat oplichten. Hiervan wordt dan een foto gemaakt waaruit men duidelijk kan afleiden welke cellen al dan niet een probleem vormen.

Ook kan er met een thermische camera gekeken worden of het paneel zogenaamde ‘hotspots’ heeft, waardoor een paneel op een bepaalde plek te heet wordt, waardoor het paneel alsnog kapot gaat.

Hagelschade zonnepanelen
Bovenstaande afbeelding toont een zonnepaneel met hagelschade in de cellen van het zonnepaneel. Nochtans is er geen externe schade aan het glas merkbaar.

Is deze schade dan verzekerd?

Schade aan zonnepanelen is gedekt in de brand- opstalverzekering, maar de verzekeraar moet wel tijdig op de hoogte gebracht worden. De verzekeraar vergoedt wel directe schade, maar geen indirecte schade die zich pas na een aantal weken voordoet.

De schade ten gevolge van hagel dient tijdig te worden ingediend om te vermijden dat de garantie vervalt. Bij het openen van het schadedossier zal de verzekeraar altijd foto’s, offertes van herstelling en bewijsstukken opvragen.
Het verslag van elektroluminescentie test kan u gebruiken als bewijsstuk.

Wij zijn nog in overleg met verzekeraars over deze problematiek. Wij zullen u via deze site informeren indien er meer bekend is.

Ons advies:

  • Foto’s maken van de schade.
  • Schademelding doen bij de verzekeraar, ook als de schade niet visueel is.
  • Indien zonnepanelen visueel kapot zijn, zet de omvormer dan uit.
    Vermeld de totaalstand van de productie van de panelen tot het moment van uitzetten.
  • Laat een inspectie uitvoeren van uw zonnepanelen. Deze inspectie kan samen met een offerte ingediend worden bij uw verzekeringsmaatschappij ter goedkeuring.