zonnepanelen en zon

Zonnepanelen en zon

Zonnepanelen in Nederland hebben in 2014 5 procent meer zonnestroom geproduceerd vergeleken met een gemiddeld jaar. Dit meldt Milieu Centraal maandag. In 2014 waren er 1.800 zonuren, 200 uur meer dan in een normaal jaar.

Een systeem van 6 zonnepanelen met een totaalvermogen van 1.400 wattpiek leverde daardoor 62 kilowattuur meer op. Dit betekent dat, rekeninghoudend met een vermogen van 1 gigawatt aan zonnepanelen in Nederland, dat er in totaal het jaarverbruik van 13.000 gezinnen extra is geproduceerd.

Hoeveel huishoudens met zonnepanelen er zijn in Nederland is niet precies bekend. De Klimaatmonitor, een databank van Rijkswaterstaat heeft ongeveer 230.000 huishoudens en andere locaties met zonnepanelen geteld. Uit een enquête van Milieu Centraal zelf gaf 8 procent van de Nederlandse huishoudens aan zonnepanelen te hebben. Dan gaat het vooral om woningeigenaren.

BESMETTELIJKE ZONNEPANELEN

Uit een peiling in opdracht van klimaatbureau HIER bleek onlangs dat zonnepanelen besmettelijk lijken. Bij 68 procent van de mensen die zegt zonnepanelen te willen kopen, heeft de buren al zonnepanelen. Bij 64 procent van de mensen die geen zonnepanelen willen, hebben de buren ook geen zonnepanelen. Vooral mannen trekken zich er veel van aan of de buren al zonnepanelen hebben of niet.

Bron: Groene Courant 5 januari 2015