Wellicht heeft u de uitzending van ‘Opgelicht’ van 18 november ook gezien, waarin het verhaal van de gedupeerden van het bedrijf DC Solar uit de doeken werd gedaan. Hieronder volgt een korte samenvatting van het dossier met daaronder enkele tips om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van oplichting.

HD Solar - Opgelicht

Dossier DC Solar:

Geld besparen door zonnepanelen op uw dak te leggen. Een grote investering, maar dit verdient u als het goed is binnen een paar jaar weer terug. Er zijn landelijk veel aanbieders. Via internet of via bemiddelingssites is de beste offerte zo gevonden. Maar is dat ook het beste bedrijf?

 Half september komen bij de redactie van Opgelicht?! de eerste klachten binnen over DC Solar uit Utrecht. In de zomermaanden zijn particulieren via o.a. Solvari.nl en andere bemiddelingssites in contact met het bedrijf gekomen. Via deze sites kun je aangeven interesse in zonnepanelen te hebben. Vervolgens geeft de site jouw gegevens door aan verschillende aanbieders. Een van die bedrijven is DC Solar.

Een vertegenwoordiger van DC Solar komt langs bij de mensen thuis, met een goed en betrouwbaar verhaal, langere garantie dan de meeste andere bedrijven en een mooie actie van 500 euro korting. Als klanten de offerte getekend hebben moeten ze wel gelijk een aanbetaling van 50% doen.

Vervolgens komt er een technisch specialist langs om te kijken naar de installatiemogelijkheden. Hierna moet er wederom een aanbetaling gedaan worden, dit keer van 40%. Er worden afspraken voor de installatie gemaakt, maar deze worden niet nagekomen. Uiteindelijk wordt het bedrijf (op papier) verkocht waardoor de eerste eigenaar niet meer verantwoordelijk is voor de leveringen. Het bedrijf is telefonisch en per mail niet meer bereikbaar, op het opgegeven nieuwe bedrijfsadres blijkt het bedrijf niet te bestaan en de nieuwe eigenaar weet nergens van. 28 klanten zijn samen opgelicht voor bijna 100.000 euro en ook de bemiddelingssites hebben nog geen enkele factuur betaald gekregen.

 Bron: opgelicht.nl
Tips om oplichting te voorkomen
Hoe kun je nu voorkomen dat je opgelicht wordt? Het bedrijf DC Solar kwam op de betrokkenen heel betrouwbaar over, met gedegen advies en een heldere en verzorgde website. Maar een aanbetaling van 90% zonder dat er iets is geleverd is zeker geen normale gang van zaken. Wettelijk gezien mag een bedrijf maximaal 50% van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen en is het doen van een aanbetaling niet verplicht. Het is wel gebruikelijk in bepaalde branches, ook in de branche voor zonnepanelen. Het kan zelfs zo zijn dat de verkoper niet meer wil leveren als u geen aanbetaling wil doen. Het is verstandig vooraf te checken of het bedrijf is aangesloten bij een overkoepelende branche organisatie, een garantiefonds of een geschillencommissie. Dan heeft u altijd iets om op terug te vallen, mocht het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaan.
Voor meer informatie: www.zakelijk.infonu.nl of www.consuwijzer.nl