HD Solar - terugleveren en saldering

De vergelijkingssite Gaslicht.com heeft een aantal energiemaatschappijen vergeleken bij het salderen van de teruggeleverde stroom. Dit heeft behoorlijk wat ophef veroorzaakt omdat het erop leek dat een aantal maatschappijen het verrekenen op een ongunstige manier voor de klant deed.

Normaliter wordt geleverde zonnestroom verrekend met de prijs die de consument zelf ook betaalt voor stroom, ongeveer 23 cent. Dit maakt zonnepanelen een aantrekkelijke investering voor veel particulieren. Dit wordt het salderen genoemd.  Maar bij klanten die gebruik maken van een dag- en nachttarief mogen de energiebedrijven zelf bepalen hoe zij de geleverde zonnestroom verrekenen met de energierekening.

Het blijkt dat veel energieleveranciers totaal niet duidelijk zijn over hoe ze de stroom salderen. Achteraf bleken er geen fouten gemaakt te zijn, maar waren bij het opstellen van de vergelijkingen interpretatieverschillen ontstaan.  Salderen is een complexe materie waar met verschillende situaties rekening gehouden moet worden.

Gaslicht.com: “De situatie is zo complex dat er zelfs met productspecialisten erbij interpretatieverschillen ontstaan. In de toekomst zal er zeker op dit gebied nog meer aan voorbeelden gewerkt moeten worden.”

Bron: www.groenecourant.nl

Voor alle betrokken partijen is de ontstane ophef in elk geval een ‘eyeopener’ geweest dat er meer duidelijkheid nodig is. Het is duidelijk dat het onderwerp enorm leeft. Gaslicht.com denkt dat energiebedrijven in de toekomst meer duidelijkheid zullen geven over salderen.  “Waarschijnlijk wordt het omgaan met salderen gewoon onderdeel van je energiecontract. Dan kun je zien waar je op terugvalt.”