E installatieDen Haag – Betaalbare en gemakkelijk te installeren klantspecifieke pv-panelen voor daken en gevels zijn het ultieme doel van het zojuist gelanceerde Europese project SmartFlex.

SmartFlex wil architecten en aannemers tonen hoe die bouwelementen met geïntegreerde zonnepanelen voor daken of gevels op maat of per project kunnen ontwerpen om die vervolgens op industriële schaal te produceren. Over drie jaar zullen de acht projectpartners hiertoe een oplossing opleveren.

Standaard pv-modules
‘De intentie is dat architecten in staat zijn met intuïtieve planningsoftware solarmodules kunnen ontwerpen die in hun gebouwen kunnen worden geïntegreerd,” zo vertelt Paul Grunow, directeur bij het Photovoltaik-Institut in Berlijn. “Helaas worden alleen standaardmodules in grote volumes geproduceerd en worden klantspecifieke oplossingen veelal met de hand geproduceerd. Wij willen dit proces automatiseren en het handwerk minimaliseren.”

Klantspecifieke zonnepanelen
SmartFlex zoekt naar een slimme en flexibele oplossing zodat ook klantspecifieke zonnepanelen voor een acceptabele prijs te produceren zijn. Een speciale productielijn wordt hiertoe opgezet. Data uit de planningsoftware, zoals de gewenste vormen, kleuren, maten, materiaalsoorten en aantallen worden automatisch naar de productielijn gestuurd.

PV op gevel
Momenteel worden testen uitgevoerd met ongeveer twintig verschillende pv-elementen op de gevel van een kantoorgebouw met een oppervlakte van circa 200 vierkante meter. Duidelijk moet worden of gevelgemonteerde panelen voldoende energie opwekken. Tevens worden in een veldtest alle op de markt bekende bevestigingsmethoden onderzocht. Hetzelfde geldt voor een aantal omvormers. Het testgebouw staat bij één van de partners, het bedrijf Glassbel in Litouwen.

Gebouwgeïntegreerde PV
Er is een enorm potentieel aan gebouwgeïntegreerde pv-oplossingen volgens dr. Juras Ulbikas. Ulbikas is hoofdonderzoeker bij het Applied Research Institute for Prospective Technologies in het Litouwse Vilnius en coördinator van het SmartFlex project. “We werken aan plug & play oplossingen die eenvoudig te installeren zijn en voldoen aan de wensen van architecten. De EU steekt bijna drie miljoen euro in dit project.

Bron: E-Installatie, Maarten Legius